2014. február 5., szerda

A CSÓK HATALMA MÚLHATATLAN

Ma a CSÓK-ról írok nektek, pontosabban összegyűjtöttem ezzel kapcsolatos írásokat. Nyilvánvaló kell legyen számotokra, hogy ez az én, a témához kapcsolódó érzéseimet is tükrözi. Mint szinte minden esetben itt is a saját életem a minta. A megtapasztalások színes tárháza számomra kifogyhatatlan élményeket nyújt és felfedi a kutatás további lehetőségeit. Mit keresek? Mit és miért kutatok? Hisz tudjátok már: a létezés értelmét, csodáját, az élet lényegét keresem XXI.századi laikusként. Vágyom tudni a szívből jövő igazságokat, kitörölni az elme diktálta hamis, hazug dogmákat, a pénz hatalmát, rábírni téged is arra, hogy győzd le a félelmeidet. Fényt kívánok gyújtani a lámpásodba, hogy a szíved szava szerint élj, mert akkor járod a Teremtő útját, a sorsod útját, akkor vagy képes beteljesíteni az élet feladatodat. Mind ezt kikerülheted, ódázhatod, de egyszer eljön a számadás ideje, amit nem másnak, magadnak teszel.  Tudom mennyire fájdalmas lesz a felismerés, hogy hazugságban éltél, becsaptad magad és mit tettél azzal, akit mindig is SZÍVBŐL CSÓKOLTÁL!

Vannak, akik úgy vélekednek, hogy a csók nem számít, nem minden. Szerintük csók nélkül is lehet, sőt érdemes élni, mert a logosz felül kell írja az érzelmeket. Fontosabb a kiszámítható, biztonságosnak ítélt jövő igaz csókok nélkül. Nos, nekem erről más a véleményem és úgy érzem, hogy azoknak is, akik az alább olvasható tartalmakat megírták. Az idézetek szerzőinek köszönet, akiket itt ugyan meghagytam a névtelenség homályában, de amit és ahogy vallanak nekünk az szolgáljon követendő példaként.
Szerintem igen is számít a CSÓK! Nagyon is! Az üzenete is! 

A döntés a tiétek, a következményekkel számolni kell! Vigyázz el ne késs! Csókra fel!

"és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya, "
Radnóti Miklós Nem tudhatom 


A csók olyan érzéki élmény, mely sokak szerint még a szerelmeskedésnél is édesebb lehet. Van, aki fényeket lát közben és zenét hall, a gyomra remegni kezd.

Megcsókolni valakit azt jelenti: SZERETLEK! 

Ez az, amit a legtöbb férfi nem mond ki szívesen, mert e tekintetben nagyon "szemérmes". Ezért csókolja meg inkább a kedvesét.

A csók a szerelem beszéde. Kérlek gyere és beszélgess velem! 

A csók vezető szerepe intim kapcsolataiban egész életén át kitart.
A csók meghitt, ígéretes, és olyan elkötelezettség árad belőle, amit gyakran még a legtökéletesebb közösülés sem képes sugallni.

Szerelem nélkül a csók nem más, mint pusztán a szájak sportja. Ha azonban mélyebb érzelem köti össze a két embert, akkor maga a csók is megváltozik. Nemcsak csók marad, hanem finomabb, különlegesebb, felszabadítóbb, egyedibb lesz... Olyasmi, amit nem lehet egyszerűen megmagyarázni, leírni, definíciókhoz kötni. Egy olyan érzés, amit az ember minden porcikája kíván.



Csók és csók

Különféle jelentése lehet egy-egy szokásnak. Például, ha egy kapcsolatban rendszeresen puszilják arcon egymást az egyének, akkor az ugyan érzelmi kötődést jelent, de a vadabb csók hiánya tükrözi azt is, hogy nem kívánják magukat teljes mértékben elkötelezni!

Azok a párok, akik ritkán csókolóznak, rendszerint az ágyban is bizalmas érintések nélkül, sietve szeretkeznek.

Míg azok az emberek, akiknek a kapcsolatát mély, forró csókok jellemzik, az ágyban is hasonlóképp viszonyulnak egymáshoz.

Csók...
Mérhetetlenül nagy valami... Olyan nagy, hogy bár mindenki csókol vagy csókolt, mégis, az emberiség túlnyomó része sohasem találkozott vele. Nem, mert csak a száját nyomja, tapasztja egy másik szájra, amelyre talán vágyott is, amelyet kívánt. Mégis... a legtöbb csók ... nem csók... csak valami olyasféle... Mert a csók lényegét nem a két egymásra szorított száj adja, nem is a forróság, amit a vér visz bele, hanem az, ami a mélyén van.


A lélek... A szédületes magasság, a teljes testi-lelki feloldottság, amelybe csak a lélek repíthet. Csak a lélek teheti, hogy a csók megrázzon, elhamvasszon, hogy ne maradjon belőled semmi,csak egyetlen egy halálosan nagy vágy.

Hogy ne keljen, soha, soha se kelljen életre ébredned. Az igazi csókból, fájdalmas az ébredés. Még annak a tudatában is, hogy a csókot meg lehet ismételni. Hogy ismét fel lehet repülni végtelen magasságokig, hogy ismét súrolni lehet az Eget, a Mindent. Hogy ismét ájultan bele lehet zuhanni a másik emberbe és ismét érezni lehet valamit ... sokat... Istenből. Abból az álomból, akaratból, amivel Isten az embert megalkotta és amilyenné az ember igazi boldogságát, örömét elképzelte. Az igazi csókból való ébredés... zuhanás... Az égből a földre. A határok közé zárt végtelenből a porba. Mert az igazi csók, még a végtelent is akkorának engedélyezi, emekkorát a szerelem betölt.

A csóknak hatalma van. Nem élhetünk nélküle. Illetve élhetünk, csak nem érdemes. 

„Szerinted hol kezdődik a megcsalás?”. 
Nem kellett sokat gondolkodnom a válaszon: a csóknál.

Egy csók annyira egyszerű dolog, hogy szinte fel sem tűnik. De ha jobban szemügyre vennénk, megláthatnánk, hogy minden csóknak meg van a sajátos jelentése. A művészet, az, hogy meg tudjuk fejteni azt a bizonyos jelentést. A csók különböző emberek számára, különböző tartalommal bír. A jelentés végső soron, attól függ , aki a csókot adja és aki a csókot látja. A csók aktusa mindig ugyanaz. Mégis minden csóknak meg van a maga sajátos jelentése. Kifejezheti egy férj soha nem szűnő rajongását vagy egy feleség mélységes megbánását. Jelképezheti egy anya növekvő aggodalmát vagy egy szerető lángoló szenvedélyét. De akármit is jelentsen minden csók egy alapvető emberi szükségletet tükröz. A másik emberhez való kötődés igényét. 

Ez a vágy olyan elemi erejű, hogy mindig megdöbbenünk mikor egyesek még sem értik meg!



Teljesen mindegy, mitől vagy miért csókol rosszul valaki. Ha nincs meg ez a „te jó ég, mit művel a nyelvével!” állapot, ha nem hoz izgalomba, akkor annyi. Nem volt még olyan kapcsolat, ami rossz csókra épült volna.

Esetleg adunk neki még egy esélyt, de ha úgy sem… lehetünk bármekkora lelki társak, ha fizikai síkon nem működik a dolog, felejtős kategória lesz a közös jövő.

Ha lehunyjátok a szemeteket, rengeteg csók emlékképe villan be Nektek. Erre fogadni mernék. Sokkal előbb jutnak ezek az eszünkbe, mint a szexuális együttlétek. Néha nem is tudjuk, mitől lesz egy csók emlékezetes. Talán a pillanattól. Attól az érzéstől, ami akkor és ott megragad minket, és úgy tűnik, örökre elkísér. A csóknak óriási jelentősége van. Valamint nagy-nagy hatalma. Egy félénk szájrapuszi is ugyanolyan varázserővel bírhat, mint egy vad, veszett, viharos smacizás. A vágyakat sok mindennel fel lehet korbácsolni, de egy szenvedélyes csókolózásnál aligha kell jobb. Férfit és nőt egyaránt annyira beindít, hogy onnan nemigen van visszaút. Ha jó. Mert a csók olyan, mint a szex: ha működik, okés lehet minden, ha viszont rossz, akkor annyi az egésznek. Mert a csók beszédes. A csók árulkodik arról, ha valami nincs rendben. Pasiszemmel talán inkább vagyunk kaphatók a szexre, mint a csókra. 

Vagyis lehet, hogy utóbbi tényleg nem működik igazi érzelmek nélkül?
 
Azok számára, akik szeretik egymást, teljesen természetes, hogy megérintik, vagy meg is csókolják egymást. A csóknak számtalan fajtája létezik az üdvözlő puszitól, a jó éjt puszikon át a szerelmes csókokig. Életünk során (70 évvel számolva) átlagosan 100 000 alkalommal, és összesen 76 órán keresztül használjuk ajkainkat arra, hogy kifejezzük törődésünket, szeretetünket.

Az ajkak a non-verbális információk szupersztrádái

Az összes érzékszervünk közül az ajkaink tudják leginkább kifejezni az érzelmeinket.


,,Úgy is fogalmazhatunk, hogy az ajkak a non-verbális kommunikáció szupersztrádái, pontosabban kétirányú szupersztrádái. Egyrészt fontos információkat közöl partnerünkről, és az ő érzelmeiről, másrészről árulkodik saját benyomásainkról, és lelki állapotunkról is.” – tette hozzá a szakértő.

A csókok megnyugtatnak
A csók az egyik legfontosabb eszköz a kapcsolatok összehangolásában, mert kötődést hoz létre két egyén között. Ennek az a magyarázata, hogy a csókolózás egy biokémiai láncreakciót indít el. ,,Az érintés hatására úgynevezett szerelem hormon (oxytocin) szabadul fel a szervezetben, stresszhormon (kortizol) szintünk pedig csökken. Tehát a cirógatás, vagy puszilgatás nagyszerű stresszoldó, miközben jelzi az érzelmi kötődést is két ember között”

A csók gyógyító hatása
 
Enyhíti a migrént, karban tartja a koleszterin szintet, és szebbé teszi a bőrt. Nem új gyógyszerről van szó, hanem a csók szenzációs hatásairól. A legromantikusabb szerelmi aktusnak, amelyet minden időben és minden művészeti ágban ünnepeltek, világnapot szenteltek neki (július 6), és megemlékezhetünk a csók gyógyító képességéiről is.
A migrén és a depresszió 
A csók dopamint és endorfint szabadít fel, amely csökkenti a fájdalom érzetet, ami által a fejfájás is elviselhetőbb.
Anti- stressz. 
Minthogy csökkenti a kortizon szintjét, a csók egyúttal erős anti-stressz is. A mechanizmust erősíti az a körülmény, hogy az ajkak kontaktusa stimulálja az oxitocint, egy hormont, amely csökkenti a stresszt. Ezt egy tanulmány mutatta ki, amely néhány csókolózó diákpárnál mérte az oxicitin és a kortizon szintjét Mind a férfiaknál, mind a nőknél regisztrálták a kortizon csökkenését, ami a kikapcsolódás egyértelmű jelzése, és ez nagyobb mértékű volt, mint ami kimutatható volt, amikor csókolózás helyett fogták egymás kezét.” A kortizon csökkenése azonban, ami az anti-stresszre hat, csak a gyakori és intenzív csókolózásra vonatkozik” – mondja az endokrinológus. „Egy egyszeri csók, még ha lélegzetelállító is, a kortizon megnövekedését váltja ki, ami az intenzív érzelmek tipikusan pozitív stressz hatását fejezi ki.”
Rák és öregedés ellen
A csók ezen kívül hatásos lehet, rák- és öregedés elleni gyógymódként, mivel csökkenti a szervezet entrópiáját. De ennek a hatásnak az eléréséhez elengedhetetlenül szükséges a kölcsönösen erős érzelem.
Immunrendszer védelem
A csókkal megcserélődnek az anti-testek, és az Osaka-i japán kutatók tanulmánya szerint ez erősíti az immunrendszert.. „ A gyakorlatban néhány specifikus idegtovábbító létrejötte serkenti az immunrendszert” állítja Giuseppe Genovesi, a római La Sapienza egyetem professzora.
Koleszterin. 
A csók továbbá segít ellenőrzés alatt tartani a koleszterint is. „ A gyakori csókolózás, hatást gyakorol az anyagcserére, és ez váltja ki a koleszterin csökkenését. – mondja a szakértő hozzátéve, hogy a koleszterin olyan építőtégla, amellyel a szervezet termeli a kortizont.  „Ily módon a kevesebb stressz kevesebb kortizont igényel és a májnak kevesebb koleszterint, kell termelnie..”
Fogak, kalória, bőr.  
A csók kevésbé romantikus előnyeit az amerikai Academy  General Dentistry nonprofit szervezet mutatja ki, amely szerint a nyál termelődésének növekedése, amelyet a csók vált ki, elősegíti a fogszuvasodásért felelős ételmaradékok és a baktériumok eltávolítását..
De a szenvedélyes csókolózás hozzájárulhat az energia fogyasztásához is, mivel egyes becslések szerint, minden egyes csók legalább 12 kalóriát éget el. Másrészt előnyös lehet az arc szépsége szempontjából, mivel minden csók 29 arcizmot mozgat meg, frissebbé és világosabbá teszi a bőrt, míg a hormonális vihar fellazíthatja az arcot.

2014.02.05.Csilla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése